Kamerat nagonasienne rośliny przykłady Cameras american apparel paris république. Videokamerat pysäköinti tampere keskustori Video Cameras emmaljunga vaunut netistä.

Objektiivit kylätalo palttina vuokraus Lenses kiinteä peruna keitto. Tulostimet planejamento estratégico chiavenato pdf download Printers yrittäjän verotuspäätös Muut tuotteet 3 kuukauden ikäinen vauva Other Products reijo tossavainen lääkäri. Yritysratkaisut sauli niinistö uudenvuodenpuhe video Business Products kannettavan näyttö valkoinen. Palvelut fodmap ruokavalio reseptejä Services brûlée patisserie calgary abonnement.

Sovellukset motörhead youtube overkill Apps menkat myöhässä 2 viikkoa raskaustesti negatiivinen. Yrityspalveluiden haku ekonomin palkka pääaineittain Looking For Business Services kernseife dm österreich. Inspiraatiota kuvaamiseen talollisenkatu 10 seinäjoki Inspiration vasili zaitsev wikipedia español. YouConnect musée parisien gratuit pour les étudiants YouConnect alipainepumppu ilmalämpöpumpun asennukseen. Ota yhteyttä tekniseen tukeen väiski vemmelsääri facebook Contact Us manual de instalação roadstar power one.

Etsitkö yritystukea jääkaappi 12v myydään Business Support tiinan keittiö reseptit. Ominaisuudet asumisoikeus järjestysnumero tampere Käyttämällä etätoimintoja Live View näytöllä -tilassa voit laajentaa kuvausmahdollisuuksia ja tehdä valokuvauksesta entistä hauskempaa.

Etäkuvaus näytöllä käytetyt näytöt lappeenranta Etäkuvaus näytöllä -toimintoa käyttäessäsi näet kameran etsimen älypuhelimen näytöllä ja voit ottaa kuvia sen kautta. Valittavissa on kaksi laukaisintilaa: Vuoden loppuun asti jatkuvan kampanjan aikana kerätyt lahjoitukset oikeuttavat saamaan vastinrahoitusta valtiolta. Ammattikorkeakoulut ovat nyt saaneet oikeuden kerätä Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry haluaa yhteistyössä Suomen Opiskelijakuntien Liitto - Samok ry: AMK-koulutus on modernina ja tulevaisuuteen Vaasan korkeakoulut ja kaupunki esittäytyvät yhdessä Suomen suurimmilla koulutusmessuilla Studiassa Helsingissä Messuille odotetaan yli 15 kävijää kauttaaltaan Suomen lukioista.

Ohjelman hakuaika on Se olikin vaikea kysymys pureskeltavaksi torstai-iltapäivällä luovien alojen sekä meriteollisuuden yrityksiä, kehittäjiä ja opiskelijoita kohtasi vanhassa merikoulun tilassa. Novian englanninkielisiä Bachelor ja Master koulutuksia 3. Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK ja Yrkeshögskolan Novia isännöivät valtakunnallisia ammattikorkeakoulujen opintoasiainpäiviä 7. Avoin Artesaaniruuan suomenmestaruuskilpailu järjestetään 4. Kilpailu on avoin myös pohjoismaisille ja baltialaisille osallistujille ja on houkutellut ruokakäsityöläisiä Suomesta, Ruotsista Muuttoliike Turkuun on vilkkaimmillaan syksyisin, kun uudet opiskelijat saapuvat kaupunkiin.

Turun kuudessa korkeakoulussa aloittaa tänä syksynä yli uutta opiskelijaa. Vaasan kuuden korkeakoulun opiskelijat juhlivat uutta lukuvuotta — yhdessä Vaasan torilla torstaina 7. Opetus- ja kulttuuriministeriön tilaama selvitys Varhaiskasvatuksen kehittämisen tiekartta vuosille — on julkaistu http: Julkaisu antaa suosituksia varhaiskasvatuksen kehittämiseen ja ottaa vahvasti kantaa varhaiskasvatuksen henkilökunnan osaamiseen. Uusi tutkimus paljastaa nyt, miten samalla rajatulla alueella Euroopassa syntyneet linnut levittäytyvät ympäri Afrikkaa talven aikana.

Proceedings of the Royal Society B —sarjassa julkaistu tutkimus Ammattikorkeakoulujen asiantuntijat, opiskelijat ja työelämän sidosryhmät yhdistävät voimansa ja uudistavat toimintatapoja sekä oppimista.

Yhteistyö avaa kaikkien ammattikorkeakoulujen yhteisen digitaalisen opintotarjonnan asteittain vuoteen mennessä. Vaasalaiset korkeakoulut isännöivät korkeakoulujen kansainvälisiä kevätpäiviä Vaasassa 9. Kevätpäiviä järjestävät Vaasan yliopisto, Vaasan ammattikorkeakoulu, Åbo Akademi sekä Yrkeshögskolan Novia yhdessä Opetushallituksen kanssa.

Päivien yleisenä teemana on alueellinen, kansallinen ja kansainvälinen yhteistyö. Ohjelma on jaettu viiteen rinnakkaisteemaan: Henkilöstölle, opiskelijoille ja kutsuvieraille järjestetyssä tilaisuudessa juhlapuheen esittää OKM: Vaasan kaupungin tervehdyksen tuo kansanedustaja Joakim Strand, lisäksi arkkitehti Juha-Pekka Niinimaa muistelee koulurakennuksena Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen on käynnistänyt visiotyön, jossa määritellään korkeakoulutuksen ja tutkimuksen tavoitetila vuoteen Visio työstetään laajassa yhteistyössä korkeakouluyhteisön ja sidosryhmien kanssa syyskuuhun On aika uudistaa suomalaista tutkimus- ja innovaatiojärjestelmää.

Ammattikorkeakoulut esittävät, että hallitus panostaa ammattikorkeakoulujen tutkimus- kehittämis-, ja innovaatiotoimintaan vuosina — Opetus- ja tutkimuslaboratorio Technobothnia on alusta elinkeinoelämän, teknisen koulutuksen ja teknisen tutkimuksen yhteistyölle. Tämän projektin myötä Technobothniasta kehitetään elinvoimaisempi innovaatio-, testaus ja pilotointiympäristö.

Kaikille elintarvikejalostuksesta ja artesaaniruuasta kiinnostuneille tarjoutuu nyt mahdollisuus hakeutua seuraavaan ruoka-artesaanikoulutuksen. Noin puolitoista vuotta kestävä kurssi alkaa elokuussa ja hakuaika päättyy Vaasan ammattikorkeakoulun VAMKin ja Yrkeshögskolan Novian sosiaali- ja terveysalan koulutukset ovat muuttaneet yhteiseen Alere-kiinteistöön.

Kolmatta kertaa Suomessa jaettava palkinto myönnetään sairaanhoitajaopiskelijalle tuoreesta ideasta, joka liittyy vanhustenhoidon kehittämiseen.

Artesaaniruuan suomenmestaruuskilpailu järjestetään myös ensi vuonna Raaseporissa Yrkeshögskolan Noviassa. Pääjärjestäjänä on Rannikon Ruoka-niminen artesaaniruokahanke. Kyseessä on Pohjanmaan, Turunmaan, Ahvenanmaan ja Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK ja Yrkeshögskolan Novia isännöivät valtakunnallisia tradenomikoulutuksen neuvottelupäiviä. Viisi korkeakoulua allekirjoittivat 7. Yhteisen järjestelmän avulla on tarkoitus saavuttaa synergiaetuja.

Arene on esittänyt, että Suomen korkeakoulukokonaisuuden kehittämiseksi tarvitaan laajapohjai-nen kokonaistarkastelu ja korkeakoulupoliittinen visio maailman parhaan korkeakoululaitoksen rakentamisesta Suomeen www.

Ammattikorkeakoulut tarjoavat yhteistyössä yrityksille palveluita ja tuotteita innovaatiotoiminnan tukemiseen. Yritys saa tarvitsemaansa tukea kaikkiin toimintansa kehittämisen tai innovaatioprosessin vaiheisiin. Saavutettavuuden helpottamiseksi ammattikorkeakoulut ovat koonneet yhteisesti Vaasan ammattikorkeakoulun VAMKin ja Yrkeshögskolan Novian sosiaali- ja terveysalan opetus tulee tammikuusta alkaen toimimaan yhteisessä kiinteistössä Vaasan Palosaaren kampuksella.

Suomi pitää itseään sivistysvaltiona. Sitä emme kuitenkaan ole, ellemme ylläpidä henkistä ja eettistä kasvuamme.

Maksullisten naisten hinnat eri maissa Kirjoittaja Gladys » Ma Loka 19, 6: Ei ole mielipidettä asiasta Maksullisten naisten hinnat eri maissa Kirjoittaja Jota » Ma Loka 19, 6: Kuka tunnustaa testanneensa hinnat ja miten tämä tilasto on syntynyt?

Näyttäisi myös valtion yleinen elintaso vaikuttavan hintoihin, kenties prostituution laillisuuskin. Maksullisten naisten hinnat eri maissa Kirjoittaja kakkosurpo » Ma Loka 19, 8: Sekin on aika iso toimiala vähän kehittymättömissä maissa. Ihan sen takia ettei naiset maksa ylihintoja jötiköistä muilla mailla vierahilla.

Maksullisten naisten hinnat eri maissa Kirjoittaja hölömörkö » Ti Loka 20, 2: Pitääkö Suomen hintataso paikkaansa? Tasa-arvon nimissä pitäisi julkaista rattopoikien hinnasto naisille. Maksullisten naisten hinnat eri maissa Kirjoittaja Gladys » Ti Loka 20, 6: Maksullisten naisten hinnat eri maissa Kirjoittaja Tiina » Ti Loka 20, 7: Luulen, että harvassa parisuhteessa näin avoimesti keskustellaan Prostituution hinnat eri maissa: Ja Intia jossa vielä oli kaiken lisäksi yli 30 raiskausta vuodessa!

Maksullisten naisten hinnat eri maissa Kirjoittaja vasikka » Ke Loka 21, 8: Maksullisten naisten hinnat eri maissa Kirjoittaja hölömörkö » Ke Loka 21, 2: Suoritin nimittäin pikaisen puhelinkyselyn tässä saunan lämpiämistä odotellessa.

Ainahan sitä voi vielä tinkiäkkin? Maksullisten naisten hinnat eri maissa Kirjoittaja Pavel » Ti Loka 27, Ala on minulle jossain määrin tuttu, ja tunnenpahan pari maksullisissa käynyttä kaveriakin.

Kuitenkin eräs ilmiö on minulle aivan vieras. Lehtijuttujen perusteella suomalaismiehetkin ostavat "kadulta" seksiä ainakin pääkaupunkiseudulla ja saattavat maksaa jopa ekstraa hommista ilman kondomia. Kun näistä katuprostituoiduista moni vielä tuppaa olemaan ulkomaalaisia, mahdollisesti ihmiskaupassa pyöriviä naisia Yksinäisenä maailmassa, keskellä kaiken kiireen! Siinä oma polkuni, minun oma tieni - siinä jonnekin johdattaa, kohtaloon tarkoitettuun kuljettaa. Tunnen seuraavani itseäni sivusta, katselen kun etenen En pysähdy, en taakseni katso, en - vaan omaa tietäni taivallan.

Joskus jonkun matkalla kohtaan, jonkun kanssa hetken matkaan Yksin tielläni olen niin - vain yksin tielläni olen niin. Silti en ole yksinäinen! Aamulla aurinkoisena - vaikka vettä sataisi! Aamulla ensimmäisenä hymysi näkisin Ja mä niin tiesin, mä niin tiesin: Sun mä ain´ olisin. Aamulla sanoilla hellillä sua hyväilisin. Aamulla sunnuntaisena, vaikka arki olisikin! Aamulla ensimmäisenä katseesi kohtaisin Ja niin tässä, ain´ niin tässä - yhteisessä hetkessä, meidän elämässä: Mä sulle kaikkea pientä ihanaa tekisin!

Mä sulle kaikkea kaunista antaa haluisin! Koska sä, vain koska sä: Olet sä - ja sen kaiken arvoinen. Ja kun päivä etenee, sydämet yhdessä sykkien Mä illalla voin sen tunnustaa - jälleen uudestaan: Illalla haleilla hellillä sut nukuttaisin.

Illalla kauniina - vaikka myrskyäisi. Illalla vielä, ennen nukahtamistasi, lämpösi tuntisin. Enkä voisi kuvitella paikkaa, en aikaa - en mitään Sinun vierelläsi, meidän elämässä! Heitti ja huusi miehelleen kiroillen!

Ei halunnut uskoa sanoja toisen, ei lahjaa vastaan ottanut moinen Piiskasi miestään sanoilla, puukotti sydäntä särkyvää. Pakeni toiseen huoneeseen, pala kurkussa ahdistuen - tuo miesparka suunniltaan. Ei voinut naistaan tajuta, ei ymmärtää lainkaan Miksi noin, miksi näin: Miksi kaikki onkin nyt taas väärinpäin? Peräänsä sai naisen huutavan, tavaroita viskovan - kiroavan.

Kävi päälle miehensä, raapien ja potkien. Repi paidan päältä tältä, hajalle sen saaden. Yritti estellä, yritti selitellä, yritti rauhoitella Otti kiinni, koitti halata - vaan riuhtoi toinen itsensä irti potkuilla ja puremalla. Päätti poistua, paikalta paeta - mies hädissään ja ihmeissään. Soitti apua, vaan hälle naurettiin: Oli poissa päivän, oli poissa toisen Ja parempi onkin, että todellakin selität.

Lopulta sai toisen uskomaan, että ei - ei hän tahallaan: Unohtanut naisensa syntymäpäivää päivällä väärin! Odotin satamassa tuulia suopeita, odotin purjeita pulleita Reppuni hihnat kiristin, laivaan astuin - ilmaa nuuhkaisin. Sain hytin pienoisen, sen jonkun kanssa jakaisin Istuin punkallani hiljaa, pienestä ikkunasta ulos katselin. Kuulin ankkuriketjun äänen, kuulin kellon kilahduksen - kuulin oven avauksen Ja näin: Siinä hytissäni, hytissämme, siinä sinä seisoit! Myös odottaen uutta seikkailua, purjeita pulleita, tuulia suotuisia Ja sillä hetkellä tiesimme: Tästä eteenpäin yhdessä me matkaisimme - kaikkialle!

Sä halusit täydellisen maailman. Sä etsit sitä niin Sä rakensit kotiasi muotien mukaan, sä rakensit palatsiasi ohjelmien mukaan. Luonasi kun ei koskaan halunnut käydä vain kukaan! Sä ulkokuorta kiiltävää maalailit. Sä elämääsi kaikille rikkaana esitit. Sä vain unohdit toisen, unohdit sen Sivuutit hänet, sivuutit niin. Et huomannut häntä, miten hän tukehtui kyyneliin. Ehkä sä joskus sen vielä huomata saat, että ulkokuorella ei saa maailmaa!

Ehkä sä vielä ymmärrät sen, koti on paikka elämisen! No niin, taas olisi käsillä "Ystävänpäivä", jota hehkutetaan vähän joka paikassa tavalla jos toisellakin. Ei - en ole kyyninen, en ole katkera, en ärtynyt En vain valitettavasti ymmärrä enkä halua ymmärtää , että miksi 1 - siis YKSI - päivä olisi se, jolloinka pitää muistaa ystäviä! Alkujaanhan on kyse Pyhän Valentinuksen juhlasta, mistä koko ystävänpäivä on vuosisatojen aikana muodostunut markkinavoimien masinoimaksi "IhQ Jee" bling-blingiä ja sydämiä täynnä olevaksi päiväksi ympäri maailman.

Meille tuo tapa alkoi rantautua luvun lopulla. Minulle ystävät ovat olemassa koko vuoden ja heitä kyllä muistan muulloin mieluummin, kuin nyt vain tänä "ennaltamäärättynä" päivänä. Ei, en halua keneltäkään viedä sitä iloa ja riemua, että nyt voi lähetellä sydämiä ystäville, antaa omalle kullalle jotain kivaa jne. Mutta millä mittarilla mitataan ja katsotaan, millainen ihminen on sitten ystävä? Jokainen tekee varmasti omassa sydämessään ne omat arvionsa ihmisistä, jotka tuntee.

Jollekin ystävä voi olla vaikka se kasvotuttu, jonka kanssa voi heittää pari sanaa säästä ja joku toinen taas hyväksyy ystäväkseen ihmisen vasta sitten, kun on todella tutustunut häneen.

Itse kuulun tuohon jälkimmäiseen joukkoon. Ystävilleni olen lojaali, kavereitakaan en tietenkään petä. Ystävälle voi puhua asiat niin, kuin ne ovat - kiertelemättä. Joskus ystävä ärsyttää ja tekisi nuijia tätä päähän On joskus jopa tutkittu, että hyvät ystävyydet ovat kestävämpiä, kuin parisuhteet - ainakin nykyisessä hektisessä elämänmenossa. Ei sekään ole tavatonta. Ainakin itse voin sanoa omakohtaisesti, että en helposti käännä toiselle selkää, mutta kun sen käännän - se selkäpuoli on sitten tiiviisti toista kohden.

Miten näin voi käydä? No esimerkiksi luottamuksen pettäminen! Sanot yhtä, toimit toisin ja sitten valehtelet päin naamaa, että et ole tehnyt jotain - mistä kuitenkin on faktaa ja tietoa jo useammalta taholta. Yksi, mikä myös hajoittaa ystävyyksiä, on kahdenkeskisten asioiden julistaminen yleisesti.

Tietenkin ystävänpäivää saa juhlia - ei siinä mitään pahaa ole. Toivoisin vain teidän muistavan, että eivät ne todelliset ystävät katoa mihinkään seuraavana päivänä tai sitä seuraavana, eivätkä viikon päästä jne. Ehkäpä ystävä olisi enempi jopa otettu siitä, että huomioit hänet yllättäin ihan muuna päivänä, kuin Olit, kuin olit ollut ennenkin. Katselit minua - katsahdin sinua.

Emme puhuneet, emme jutelleet. Istuimme kumpikin hiljaa, osin omissa ajatuksissamme. Olit siinä, sinut kyllä tunsin Et enää se jokin Kukaan ei tiedä, et ehkä sinäkään. Jotkut ovat kaivaneet blogistani vuoden lopulla kirjoittamani tekstin esille ja lukeneet sitä uudestaan. Eihän maailmasta köyhyys, eriarvoisuus, nälänhätä, orjuus tms.

Toivomme pysyvämme terveinä, olisi töitä niillä, jotka ovat sen ikäisiä, että voivat käydä töissä tai pystymme opiskelemaan. Taloudellinen tilanteemme pysyisi sillä tasolla, että eläminen yhä kallistuvassa yhteiskunnassa olisi edelleen mahdollista Miten sitten oma vuoteni on lähtenyt liikkeelle?

No hyvin - ja huonosti mutta onnekkaasti! Töitä on ollut ihan kivasti, se on positiivista se. Terveenä olen saanut pysyä, pääosin. Kotiolot ovat hyvät lue: Huonosti taas vuoden alussa oli hetimiten se, että eipä montaa päivää tätä vuotta ehditty viettää, kun kahden jäniksen takia ajoin autoni lunastuskuntoon!

Valitettavasti tapahtumasta itselläni ei ole kuvia, niin laitoin tällaisen kuvituskuvan. Olin onneksi yksin liikkeellä. Minulle ei käynyt kuinkaan - pahemmin. Luita ei mennyt, ei edes murtunut.

Lihakset saivat revähtymää ja jumitusta ja niihin sitten tulikin lääkitystä ihan kiitettävästi. Jonkin aikaa kulkeminen oli hieman hankalaa Mutta nyt taas mennään kohtuullista kyytiä eteenpäin. Pyydän ystävällisesti siis rullaamaan hieman alemmaksi ja lukemaan. Palautteen laittaneiden kesken sens.

Se saattoi olla - silti liian pitkä! Se saattoi olla se hetki, jolloin olisi pitänyt Se saattoi olla se tuokio, jolloin piti - mutta kun. Se saattoi olla - saattoipa hyvinkin! Ja ehkä se sitä olikin, varmaan se olikin. Etkä sä sitä tajunnut! Etkä sä sitä huomannut!

Etkä sä ehtinyt tehdä mitään, ennen kuin se pieni hetki Sinä pidit minusta - minä pidin sinusta! Sitten katosit, lähdit - poistuit, jätit.

Et sanonut mitään, et lausunut mitään Väliin viestin pari heitit, muuta sinusta en kuullut - en. Ensin yhdeksi - sitten toiseksi - sitten kolmanneksi Luulin menettäneeni sinut, ystäväni, kokonaan. Sydämessäni silti paikkaa sinulle pidin! Ja kun luulin, että enää sinusta kuule mä en, sitten ilmestyt luokseni sä hymyillen - kuin aikaan entiseen, yhdessä koettuun - iloiseen!

Emme jutelleet, missä olit ollut. Emme puhuneet, miksi olit mennyt. Emme - niitä haavoiksi ystävyydellemme tehneet! Koska tosi ystävyys eronkin kestää. Ja taas näimme silmistämme, toisiamme katsoessamme: Sinä olet siinä, missä sinun pitääkin olla: Vieras kaupunki, vieraat ihmiset Istuin pöydän ääressä ja mietin.

Katselin muita, paikallisia, hiljaa Pyörittelin sormea lasini reunalla, se soi hiljaa. Väkeä ei ollut liikkeellä kovinkaan paljoa. Itsekin mietin, että ehkä olisi parempi palata hotellihuoneeseen ja tylsistyä television ääreen Silti vieläkään en tahtonut ymmärtää, että miksi olin tässä kaupungissa - yksin Aikaa kului, otin toisen "samanlaisen" ja tunsin baarimikon hiljaisen, pitkän katseen - kysyvän - tuijottavan minua sitä antaessaan.

Olisin halunnut  sanoa jotain, mutta tyydyin vain maksamaan ja kiittämään. Jäin tiskin varteen istumaan, ehkäpä kohtalooni tyytymään Yllättäin ravintolaan oli tullut orkesteri, he aloittivat soittamisen.

Käännyin heitä katselemaaan, tunsin pienen hymynkareen huulillani. Kuulosti hyvältä - ja huomasin naputtelevani sormilla tiskiä.

Aika eteni, kappaleet vaihtuivat. Tanssilattialla kävi väliin muutamia pareja tanssimassa, tuttuja toisilleen. Viereeni tiskille tuli tuo kaunotar! Silkkisen täydellinen iho harsottu punaiseen mekkoon, joka oli kuin tehty hänelle - ja niin varmasti olikin. Hän vilkaisi minua, hymyili kevyesti ja tilasi juomansa. Mittailin vaivihkaa katseellani häntä, ihailin. Tietty hänellä on seuraa, arvelin. Vaan hänkin jäi tiskin varteen istumaan, lähes vierelleni -  tuolin selkämykseen nojailemaan Katseli orkesteria ääneti, seurasi tanssijoita tarkasti - kuin arvioiden liikkeitä jokaista.

Sitten lava tyhjeni, orkesterista joku selitti jotain, mutta kieltä en ymmärtänyt ja huomasin lavan etuosaan tulevan tuon pienen hanuristin.

Samassa tuo nainen nousi seisomaan, katsahti minua - nappasi kädestäni ja vei lavalle! En saanut sanaa suustani, häkellyin Viettele minut musiikilla, anna sen vietellä sinut - ja minä Hän hypnotisoi minut katseellaan, vietteli liikkeillään Huumaannuin ja tanssin kuin taiottu.

En nähnyt muuta kuin hänet! En kuullut muuta kuin tuon kappaleen! Ja sitten se loppui! Meni hetki, heräsin kuin unesta. Seisoin keskellä tanssilattiaa ja huomasin, että meitä tuijotettiin lattian reunoilta. Orkesterin soittajat katselivat meitä hetken sanomatta sanaakaan Kunnes alkoi uusi kappale - joka taas vei minut johonkin, tuon tuntemattoman kauniin naisen kanssa!

Ikuisuus irti siitä elämästä, missä olin ollut! Ikuisuus irti tästä vieraasta kaupungista ja vieraista ihmisistä. Kappaleen päätyttyä hän vain lähti Palasin baaritiskille, baarimikko ojensi suoraan minulle "samanlaisen" - eikä suostunut ottamaan rahaa vastaan!

Hämmennyin, mutta päätin olla hiljaa. Join lasini tyhjäksi ja päätin poistua. Tunsin, kuinka minua seurasi katseellaan useampi ihminen Hiljaisuus oli käsin kosketeltavaa, vaikka orkesteri soitti jo ja tanssitti asiakkaita. Pääsin ulko-ovelle ja kuulin kun joku puhutteli minua. Tuo puna-asuinen kaunotar nousi nojatuolista ja tuli luokseni. Olisiko meillä vielä ainakin yksi yhteinen tango jäljellä? Hän oli tullut tuohon kadunkulmaan vuosia - vuosia sitten ensimmäisen kerran.

Silloin kasvot olivat vielä olleet sileät ja kädet suuret ja voimakkaat. Joka ilta kerran viikossa samaan aikaan, siihen samaan paikkaan, hän saapui. Ei välittänyt säästä, ei hänelle naureskelijoista - eikä ihmettelijöistä. Toisinaan hän vain seisoi tuota kivitalon seinää vasten, mikä oli myöskin vuosikymmenten aikana nähnyt ja kuullut monenmoista.

Mies asetteli rauhallisesti jokaisena iltana, kun tuli tuolle tutulle paikalleen, maahan pienen liinan, sen päälle pienen taitettavan pöydän ja viereen tuolin. Pöydälle hän asetteli pienestä laukusta aina yhden viinipullon ja lasin ja alkuun hän aina istui tuolilla jonkin aikaa, avaten rauhallisesti pullon ja nauttien siitä lasillisen Ohikulkijat useimmiten vain vilkaisivat miestä, joskus joku pysähtyi hetkeksi katsomaan häntä, mutta ei sen enempää. Ja sitten hän aloitti Hän aloitti laulamisen - ja yleensä silloin ohikulkijat pysähtyivät kuuntelemaan häntä!

Kukaan ei sanonut sanaakaan, kaikki vain kuuntelivat hiljaa Mies lauloi muutaman laulun, kumarsi ja istahti tuolille sanomatta sanaakaan, kaataen pullosta lasiinsa hieman lisää viiniä. Tuolloin aina lakkiin alkoi kilahdella kolikoita ja ilmestyi sinne aina seteleitäkin. Näin jatkui viikkoja - viikot vaihtuivat kuukausiksi - kuukaudet vuosiksi. Miestä alettiin kutsumaan paikkakunnan nimen mukaan kaupungin ääneksi Kukaan vain ei tiennyt, mikä mies tämä oikeasti oli ja mikä oli hänen oikea nimensä.

Koskaan kukaan ei edes ollut tohtinut kysyä sitä mieheltä. Maine levisi, paikalle alkoi ilmestyä aina hieman ennen, kuin mies tuli tutulle kulmalleen, väkeä Kyseisen korttelin kauppiaat olivat mielissään miehen saamasta julkisuudesta, toihan se heidän ravintoloihin ja muihinkin liikkeisiin lisää asiakkaita! Tästä hyvästä kauppiaat yhteistuumin pitivät huolen siitä, että kyseinen kadunkulma oli aina siisti ja se jopa sai oman katuvalaistuksen juuri tuon miehen ansiosta - ja koko lystin maksoivat nuo kauppiaat, tietenkin toivoen että mies jaksaa laulaa vielä vuosia.

Mies vanheni ja hänen ääneensä tuli uusia sävyjä, vivahteita Sitten eräänä iltana, juuri sinä iltana Meni tunti, kirkonkello oli soittanut jo aikoja sitten iltakellonsa. Ihmiset ihmettelivät, epävarmoina kyselivät toisiltaan ja korttelin kauppiailta, missä mies on. Kukaan ei osannut vastata! Hämmentyneinä väki hävisi paikalta, toivoen että seuraavalla viikolla mies olisi jälleen paikalla. Jälleen kirkonkellot soivat, miestä ei näkynyt. Nyt alkoi pelko kalvaa pikkuhiljaa ihmisten mieliä! Olisiko hänelle sattunut jotain, jotain vakavaa Enää paikalle ei ollut ilmestynyt kuin kourallinen uskollisia kuulijoita, joiden mielissä yhä sykki toivo.

Sitten nähtiin kujan varjoista jonkun hiljaa astelevan, hyvin varovasti, kohti tuota tuttua kadunkulmaa. Kansa pidätteli hengitystään toivoen parasta Kadunkulmaan asteli mustat lasit silmillään vanha mies, hapuili ympäristöään ja kosketteli seiniä, kunnes tunnisti olevansa oikeassa paikassa.

Ihmiset kuiskuttelivat toisilleen, kaikilla oli sama kysymys mielessä Mies tärisi hieman, mutta siitä huolimatta sai aseteltua liinan, pöydän, tuolin ja tuon viinipullon sekä lasin ja hatun - kuten oli tehnyt lukemattomia kertoja.

Sana miehen ilmestymisestä oli kiirinyt ja nopeasti paikalla oli lukematon määrä ihmisiä! Kaikki olivat hiljaa, jokainen odotti miehen laulua Ihmiset pidättelivät henkeään, kyyneliään Se kosketti jokaista enemmän, kuin yksikään hänen aiemmista lauluista koskaan.

Laulun loputtua mies istahti hiljaa, jälleen äänettömänä tuolilleen. Mutta mitä tekivät kuulijat? Kukaan ei taputtanut, kukaan ei sanonut sanaakaan Miehen ilme ei värähtänyt kertaakaan.

Lopulta hän keräsi hiljaa rahat hatusta, laittoi sen päähänsä ja hieman varovasti kasasi tavaransa ja kääntyi paikalle jääneiden puoleen, kumarsi kerran ja lähti varovasti kävelemään sitä kujaa pitkin mistä oli tullutkin. Mutta palasiko mies enää tuolle paikalle, missä hän oli ollut vuosikausia? Ehkä - ehkä ei Nyt aletaan olla siinä vaiheessa joulukuuta, että kohta juhlitaan Jeesuksen syntymää, vaikka taitaa tämä No Joulupukki tietty kuuluu hyvänä perinteenä jouluun ja mukavaahan tuo on kuulla ja nähdä, kun pikkulapset tohkeissaan kertovat kirjoittaneensa pukille kirjeitä jne.

Itsekin avustan tänä jouluna oikeaa Joulupukkia tekemällä joitakin joulupukin keikkoja ja suurin syy siihen on se, että näin saan tehdä jotain hyvää toisille jouluna ja tuoda iloa lapsille, mikä on se tärkein syy siihen, että lähden joulupukkina aattona kiertelemään kodista kotiin. Aatossa on taas taikaa Joulu, joulu - joulu. Lapset punaposkiset - jo pukkia vartoovat Hiljaa leijaa taivaalta hiutaleet valkoiset Kaikilla mieli rauhaisa, irti kiireistä Sitä - sitä se on, se on se - se Joulu!

Sitten illalla ovelle joku jo koputtaa Vaan matka jatkuu taas ja pukki joulua toivottaa, lupasi vielä mennessään: Joulu on myös kaikkien kissoilla ja hauvoilla. Tietty lemmikitkin osansa saavat myös joulusta, siitä lapset vinkin saivat aiemmin jo koulusta. Antimia monenlaisia, herkkuja kaikenlaisia Maistuu laatikot ja kinkut, sekä uudemmatkin herkut! Kaikille tarjottavaa on, siksi aika tämä on uskomaton: Sillä tämähän on - Joulu! Niin se kalenteri etenee taas kohti sitä juhlaa, kun lapset ovat kilttejä ja vanhemmat stressaavat kauppakeskuksissa itsensä hermoromahduken partaalle Vaikka eletään vielä marraskuuta, niin kyllä sitä joulutohinaa jo näkee - ja kuulee.

Sitten tarjolla muutaman henkilön toive: Jos teksti loukkaa tms. Viittaukset joihinkin eläviin tai edesmenneisiin henkilöihin ovat täysin sattumia. Tuntui, kuin ei talvea tulisi millään! Mumisi itsekseen ja muisteli niitä talvia, kun lumi satoi maan eteläosiinkin jo loka-marraskuun aikana ja pakkaset nipistelivät siitä saakka poskia aina tuonne maaliskuun loppupuolelle.

Nyt lunta oli näkynyt vain ajoittain ja useimmiten niin, että reilun vuorokauden kuluessa kaikki oli jo oikeastaan sulanut pois! Hörppi kahvia ja mietiskeli. Mihinkään ei ollut kiire, ketään ei kaivannut.

Elämä oli vienyt siihen pisteeseen, että kun jälkikasvua ei ollut ja puolisosta oli aika jättänyt, niin mitäs hän Joulukin olisi tulossa, taas! Viime vuonna oli yllättänyt itsensä ja käynyt ensimmäisen kerran vuosikymmeniin joulukirkossa. Muuta ei sitten ollutkaan jouluun kuulunut, kotona oli ja katseli joulurauhan julistuksen ja sitten vain ollut.

Mutta sitten silmiin osui pöydällä olevasta lehdestä artikkeli, jossa puhuttiin joulupukeista! Nopeasti nappasi lehden, luki artikkelin ja muisti että jossain pitäisi tallessa olla kauan-kauan sitten käytetyt pukinvaatteet! Eipä muuta, kuin kellaria penkomaan ja pitkällisen etsiskelyn ja kaivelemisen jälkeen löytyikin laatikko, jonne oli siististi viikattu takki ja housut.

Olipa siellä partaa ja lakkikin sekä käppyrävartinen kävelykeppikin. Siinä samassa päätti, että nytpä pistää asun kuntoon ja tänä jouluna lähtee joulupukiksi! Ilokseen huomasi, että asua ei juuri tarvinnut korjailla ja kun omasta takaa oli hieman vatsaa, niin ulkomuotokin oli jo valmiiksi melkoisen sopiva. Asun tosin päätti pestä varovasti - käsin, jotta se ei nyt aivan tuoksuisi kellarille ja paremmin kehtaisi laittaa päälle. Jo pelkkä ajatuskin joulupukiksi lähtemisestä toi virtaa ja seuraavana huomasikin jo suunnittelevansa mainosta itsestään, jolla toivoi houkuttelevan joulupukkia kaipaavia ja jo seuraavana päivänä kävi niitä viemässä muutamien kauppojen ilmoitustauluille esille.

Muutamaan päivään ei tapahtunut mitään, tosin jouluun oli vielä jokunen viikko, niin eipä varmaan kaikki joulupukkia kaipaavat edes etsineet vielä tarjokkaita. Mutta sitten eräänä päivänä puhelin alkoi piristä ja pienessä ajassa olikin useampi varaus aattoiltaan tehty! Nyt kun vielä tulisi lunta ja hieman pakkasta, jotta maa olisi valkoinen, niin sitten joulu olisi juuri sellainen, kuin mitä moni varmasti toivoi. Aattoaamuna kävi vielä hautausmaalla viemässä pienen seppeleen ja kynttilän puolisonsa haudalle, lausuen muutaman sanan hiljaa puoliääneen.

Pieni kyynel liukui silmäkulmasta alas poskelle, vaan alemmaksi se ei valunut kun tuuli pyyhkäisi sen mennessään. Arveli, että se oli selvä merkki - viesti: Vielä viimehetken tarkistukset ja sitten matkaan.

Ensimmäisessä paikassa oli odottamassa isä ja äiti ja pieni poika, joka oli kuulemma jo aamulla kiiruhtanut ikkunaan ja kysellyt, että koska pukki tulee. Lahjojen jako ja pieni jutustelu pojan kanssa sai mielen entisestään kohoamaan ja hymyillen matka jatkui kohti seuraavaa paikkaa.

Siellä olikin hieman erilaiset tunnelmat, vaikka selvästi oli yritetty tehdä joulua parhaimman mukaan, mihin varat ja rahkeet olivat riittäneet. Perheeseen kuului vain äiti, jolla oli huollettavanaan kolme lasta. Näki, että monessa asiassa oli tiukkaa ja äiti oli päättänyt nipistää jostain asioista sen verran, että oli saanut joulupukin lapsille -kuulemma ensimmäistä kertaa. Äiti yritti hymyillä, vaikka silmistä näki, että hän oli väsynyt. Lapset tietenkin toivoivat pukilta paljon kaikkia uutuusleluja ja lahjoja, mutta niitä pukki ei valitettavasti osannut aivan siinä määrin "loihtia" lahjasäkistään, kuin mitä nämä olivat toivoneet.

Pehmeitä paketteja oli muutama jokaiselle ja yhdet kovemmat, joiden sisältö ei ollut kuitenkaan aivan sitä kovinta hittilelua, mitä tv: Lapset eivät silti näyttäneet masentuneilta, sillä heistä kuitenkin näki, että olivat tottuneet jotenkin jo siihen, että kaikkeen ei ollut varaa, vaikka mitä tekisi. Äidistä tuntui selvästi kurjalta, että hän ei saanut annettua lapsilleen aivan sitä, mitä mielellään olisi antanut.

Hieman joulupukinkin mieltä tuo painoi Vaan matka jatkui ja parissa seuraavassa paikassa oli ilo ylimmillään! Yhdessä paikassa perheen isäntä oli maistellut jo hieman enempi viiniä joulun kunniaksi ja nenä alkoi olla punaisempi, kuin mitä oli joulupukin nuttu.

Paikalla olleet toisen osapuolen isovanhemmatkaan eivät olleet avain selvinpäin, mutta kuitenkaan eivät mitenkään pahassa tokkurassa. Lapset eivät ehkä edes huomanneet mitään, koska heillä riitti touhua ja tohinaa ja kun paketteja oli melkoinen määrä, kiinnittyi näiden huomio tietenkin niihin eikä mihinkään muuhun.

Kyllähän pukkikin olisi saanut juotavaa, mutta pakko oli kieltäytyä jo ihan sen vuoksi, että "velvollisuus kutsui" ja vielä oli paikkoja, joihin piti mennä lahjoja jakelemaan. Sitten oli yllättävä toimeksianto: Eräs nuoriherra oli lähestynyt ennen joulua tätä ja kysynyt, onnistuisiko joulupukin toimittaa yksi pieni rasia erääseen osoitteeseen, mihin tämä tulisi hieman sen jälkeen, kun joulupukki oli käynyt siellä.

No kun syyn oli saanut tietää, niin tietenkin toiveeseen suostuttiin Oven avannut nuori neito hämmästyi täysin ja hämmästys oli vielä suurempi, kun joulupukki ojensi hänelle rasian.

Neito avasi sen ja sisältä löytyi, mikäs muu kuin timanttisormus! Kyyneleet nousivat neidon silmiin ja samassa hän kapsahti joulupukin kaulaan ennen kuin tämä ehti kertoa, että sormuksen varsinainen antaja olisi tulossa kohta, jos vain Enempää ei tarvinnut sanoa, neitokainen vain huusi: Joulupukki onnitteli nuoria ja poistui hiljaa ulospäin Iltapäivä eteni kohti alkuiltaa ja vähitellen eri paikatkin oli jo käyty läpi.

Oli jäljellä vain yksi paikka ja kylläpä jo alkoikin tuntua siltä, että työstähän tämä käy! Jopa aikataulu oli pitänyt melkoisen hyvin, mitä piti suorastaan saavutuksena ja siitä hän onnitteli itseään. Viimeinen paikka oli omakotitalo ja lahjasäkit olivat sovitusti jätetty hetkeä aikaisemmin ulko-oven pieleen, mistä "kaappasi" ne kouriinsa. Lopulta ulko-ovi tultiin avaamaan.

Ovella seisoi siistiin pikkutakkiin ja suoriin tummiin housuihin pukeutunut herra, jonka katse oli terävä ja ääni vielä terävämpi! Hän ohjasi joulupukin suureen olohuoneeseen, jossa oli perhettä ja sukua enemmänkin paikalla. Joulupukki huomasi heti, että nyt oltiin paikassa ja perheessä, joilla oli arvovaltaa ja omaisuutta - se huokui kaikesta Ainoa, kuka näytti kuin ei olisi kuulunut joukkoon, oli perheen isän vaimo.

Tämä selvästi varoi tekemästä tai sanomasta mitään, mikä saattaisi rikkoa selkeästi perinteiksi muodostuneet tavat juhlia joulua. Joulupukki joutuikin ensitöikseen alkuhämmennysen jälkeen osallistumaan johonkin perheen perinteiseen joulunäytelmään, josta ei oltu ennakkoon mainittu sanallakaan ja kaikilla muilla, paitsi hänellä ja tuolla talon isännän vaimolla oli hauskaa, kun joulupukki joutui pienen kiusoittelun kohteeksi muutaman kerran tuon näytelmän aikana - ja vasta tämän jälkeen oli vuorossa lahjojen jakaminen.

Rumba jatkui vielä hetken sen jälkeen joululaulujen laulamisella, mihin joulupukin piti tietenkin osallistua. Siinä alkoi olla jo ääni koetuksella, kun koko päivän oli saanut kysellä, että oliko perheessä kilttejä lapsia ja toisaallakin oli lauleskeltu ja luriteltu. Eipä siinä auttanut kuin pyytää että saisi käydä ennen lähtöä juomassa keittiössä lasillisen vettä.

Keittiössä tuo perheen vaimo vesilasia ojentaessaan tärisi. Joulupukki otti tätä kädestä kiinni ja kysyi, että mikä hänen on ja voisiko häntä auttaa. Nainen kertoi, että hän avioitui miehensä kanssa reilut neljä vuotta sitten ja siitä saakka jokainen joulu on ollut hänelle todella raskasta. Hän itse on lähtöisin tavallisesta, todella arkisesta perheestä ja täällä näillä on kaikki - siis aivan kaikki - ja kukaan ei ole yhtenäkään jouluna auttanut häntä missään jouluvalmisteluissa!

He ovat vain sanoneet, että he eivät käsiään sotke mihinkään ruokiin tai siivoile tms. Joulupukkia alkoi ahdistaa, nopea miettiminen ja sitten hän otti naista kädestä kiinni siirtyen olohuoneen puolelle, samalla kertoen, että nyt tämä nainen lähtee hetkeksi hänen mukaansa, koska joulupukilla on hänellekin vielä yllätys!

Koko muu väki pysähtyi, kaikki katsoivat kummissaan Nainenkin oli ymmällään, mutta ei sanonut mitään kun joulupukki kehoitti häntä pukemaan päällensä ja lähtemään tämän matkaan. Vasta autossa joulupukki kertoi, että hän huomasi jo heti taloon tullessa, että siellä oli jotenkin väkisin tehty "joulufiilis" ja ne leikit vain korostivat sitä, että joulupukin paikka oli olla vain pienen pilkan kohde tuolla - lahjojen jako vain nyt sitten kuului tämän toimenkuvaan siinä ohessa.

Siinä puhuessa joulupukki ajoi osoitteeseen, missä oli käynyt kierroksensa alkupuolella. Hän käveli nainen perässään ulko-ovelle, soitti ovikelloa ja kuuli sisältä hieman itkuisen, kevyen huudanduksen, jossa kehoitettiin odottamaan hetki. Oven tuli avaamaan silmät punertavina tuo yksinhuoltajaäiti.

Tämän ilme oli enemmän kuin näkemisen arvoinen, kun hän näki joulupukin uudelleen! Epätietoiset kysymykset ja hämmästelyt eivät kauaa saaneet jatkua, kun joulupukki keskeytti kysymysten tulvan kaivaen takkinsa taskusta joitakin seteleitä ojentaen ne naisen käteen samalla sanoen, että tässä on hänen oma joululahja heille.

Samalla joulupukki siirtyi hieman sivuun ja Nuo naiset tunsivat toisensa ja hämmästyneinä he katselivat hetken toisiaan ennen kuin halasivat ja purskahtivat itkunsekaiseen nauruun! Joulupukki raapi päätään, todellinen joulun ihme. Tuo yksinhuoltaja -äiti kehoitti heitä tulemaan tietenkin sisälle, mutta hiljaa kun lapset olivat jo nukkumassa ja syy miksi hän ei heti avannut ovea, oli se että hän kuivasi kyyneleitä, kun joulupöytään ei ollut saanut järjestettyä paljoakaan herkkuja lapsilleen.

Samassa joulupukin mukanaan tuoman naisen puhelin soi, mutta ennen kuin tämä ehti vastata siihen, otti joulupukki puhelimen ja vastasi siihen. Linjalla oli naisen aviomies, joka oli selvästi tuohtunut siitä, että vaimo oli lähtenyt joulupukin matkaan ja heillä ei tuollaista käytöstä pidetä millään tavalla soveliaana!

Joulupukki kuunteli hiljaa, kunnes kertoi missä he olivat ja pyysi miestä tulemaan yksin heidän luokseen. Mies mietti hetken, mutta lupasi tulla kunhan vannotti joulupukkia, että he todellakin ovat siellä missä tämä kertoi heidän olevan ja hänen vaimolleen ei oltu tehty mitään.

Joulupukki lupasi, koska olihan hän sentään joulupukki! Eipä mennyt kauaakaan, kun mies jo kurvasi paikalle ja ilmestyi asuntoon, missä nuo naiset istuivat innokkaasti keskustellen pöydän ääressä ja joulupukki seurasi sivusta. Mies kuunteli, mitä joulupukki kertoi hänelle Täällä taas yksinäinen äiti oli yrittänyt tehdä lähes tyhjästä onnellisen joulun lapsilleen, nipistäen monista arkisista asioista.

Koskaan kukaan ei ollut hänelle puhunut noin. Koskaan kukaan ei ollut kyseenalaistanut heidän jouluaan! Mies sai vielä kuulla, että hän muiden perheenjäsenten ja sukulaisten kera oli jättänyt vaimonsa yksin tekemään joulua, vain odottaen valmista Hetkeen mies ei sanonut sanaakaan, kuunteli joulupukkia ja katseli noita kahta naista. Lopulta hän meni vaimonsa eteen Naisen silmiin nousi kyyneleet, hän kietoi kätensä miehensä ympärille ja suuteli tätä kevyesti.

Tämän jälkeen nainen esitteli tuon yksinhuoltajaäidin miehelleen, kertoen tämän olevan hänen pitkäaikainen lapsuudenystävä, jonka kanssa vuosia teki kaikkea ihanaa, kunnes mm.

Mies kätteli tuota toista naista, katseli ympärilleen ja mietti hetken Sitten hän katsahti joulupukkia ja uudelleen tuota naista ja kysyi, voisivatko he tapaninpäivänä tulla hänen ja hänen vaimonsa luokse aterialle - ja tietenkin naisen lapset mukana!

Hetken hämmentävän hiljaisuuden jälkeen kummatkin suostuivat ja mies pyysi, että hänen vaimo saisi nyt lähteä hänen mukanaan kotiin ja lupasi, että tästä eteenpäin hän todellakin muistaa huomioida tätä enemmän, eikä odota vain valmista!

Tapaninpäivänä sovittuna aikana tuo joulupukkina ollut tuli tuolle isolle talolle seurassaan äiti kolmen lapsensa kanssa ja heitä odotti jo ulko-ovella mies vaimo kainalossaan hymyt kasvoillaan tulijoita iloisesti tervehtien. Hyvät lukijat, pitäkää mielenne ja sydämenne avoimina! Älkää pitkäkö mitään tai ketään itsestäänselvänä elämässänne, maailmassanne. Maailma voi olla - ja onkin - merkillinen.

Kenellä ei ole tarjota mitään, voi olla enemmän annettavaa kuin hänellä, kenellä on jo kaikki. Hyvää joulua ei saa vain rahalla, siihen tarvitaan myös aitoa tunnetta sydämestä! Onnellista ja rauhaisaa joulun odotusta kaikille, tasapuolisesti!

No nyt tuo otsikko varmaan saa jo jotkut miettimään, että olenko hankkinut itselleni lemmikin. Ei, nuo sängyn alla omaa elämää elävät "villakoirat", jotka pakenevat yllättävän nopeasti imuria, ovat ainoat tietämäni lemmikit tässä osoitteessa Otsikko on pyörinyt pitkään mielessä. Siihen vihjeen ja toiveen antoi jo useita-useita kuukausia sitten eräs henkilö, joka näitä kirjoitelmiani lueskelee aina välillä. Nyt päätin yrittää toteuttaa toiveen.

Märkä katu imee itseensä kaiken, mitä pilvistä putoaa. Sitä reunustavien talojen ikkunat olivat pimeät, paitsi tuo yksi Siihen syttyi jälleen valo ja pieni hahmo ilmestyi ikkunan ääreen. Hänellä oli kahvimuki kädessä, josta hän hitaasti aina välillä siemaili juuri keitettyä, höyryävän kuumaa tummaa kahvia. Hän selvästi odotti jotain, koska katse harhaili ulos kadulle Tuo yksinäinen pieni hahmo istahti tuolille, jäi katselemaan ulos aamuöiselle kadulle. Sen alastomuudessa oli jotain kaunista, jotain puhdasta Sitten jostain kuului ääniä, pieniä askelia Tuo hahmo ikkunassa ponnahti seisomaan.

Artesaaniruuan suomenmestaruuskilpailu järjestetään myös ensi vuonna Raaseporissa Yrkeshögskolan Noviassa. Mies odotti koira vierellään, kun näki että rappukäytävään syttyi valot Rumba jatkui vielä hetken seksiseuraa porno kuvat jälkeen joululaulujen laulamisella, mihin joulupukin piti tietenkin osallistua. Vaasan kuuden korkeakoulun opiskelijat juhlivat uutta lukuvuotta — yhdessä Vaasan torilla torstaina 7. Huomasin matkalaukun vierellä kenkäni ja takkini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *